LFA Türkiye Web Sitesi Yenilendi
LFA Türkiye Web Sitesi Yenilendi
Previous slide
Next slide

Bağışıklık Sistemi & Egzersiz

Son günlerde değişen mevsim sıcaklıkları, artan soğuklar ve yağış havanın geç aydınlanması bizleri aslında hasta olmaya götürebilecek sebeplerden birkaçı. Günlük Aktivitelerimizin devam etmesi ve yaşamdan geri kalmamak adına hasta olmamak günümüzdeki en önemli başlık. Hastalıklardan korunmak için en önemli faktör bağışıklık sistemimizi güçlü olması.

Düzenli egzersizin ve doğru beslenmenin bağışıklık sistemi üzerine etkilerinden bahsetmek istiyorum. Aslında insanların yaşamı hareket etmek üzerine kurgulanmıştır, doğal olarak hareketsizlik sağlık durumunu olumsuz yönde etkilemektedir. Günümüzde teknolojik gelişmeler örneğin asansörlerin yürüyen merdivenlerin ve motorlu ulaşım taşıtlarının yoğun olarak kullanımı kas kuvveti ihtiyacını ve insanların kas aktivitelerini azaltmıştır. Ayrıca çoğu insan düzenli egzersizin sağlık için ne kadar faydalı olacağını bilincinde değildir. Yapılan araştırmalarda orta şiddetteki egzersizler genellikle bağışıklık sistemi açısından faydalı olduğu ve bunu %20 oranında artırdığı tespit edilmiştir.

Ayrıca immün sistemin güçlenmesi için daha sağlıklı beslenmek önemli faktörlerden biridir.

Beslenme konusuna gelirsek demirin bağışıklık sisteminde önemli bir role sahip olduğunu mutlaka unutmamalıyız.

Demir açısından zengin yiyecekleri C vitamini kaynakları ile birleştirerek emilimini daha da artırmak mümkündür. Bu nedenle et, kümes hayvanları, balık kabuklu deniz hayvanları, baklagiller, tohumlar, sebzeler ve kurutulmuş meyveler gibi demir açısından zengin gıdalar alımını mutlaka dengelemeliyiz. Bunlarla beraber sarımsak en önemli anti bakteriyeldir. Zencefil tüketimi vücuttaki enfeksiyonu azaltmaya yardımcı dır.

Bir eğitmen olarak beslenme kısmında daha fazla detay vermemek bizler için en doğru yönlendirmedir bundan sonrasında bahsettiğim orta şiddetli egzersiz konusuna daha çok değinmek istiyorum.

Günlük olarak yapılması gereken egzersiz minimum 20 dakikalık kardiyo vasküler aktivitedir. Yani bu konuyu biraz daha açacak olursak 20 dakikalık orta tempoda bir yürüyüş bizim için her gün yapılması gereken minimum aktivitedir. Bahsettiğimiz üzere gelişen teknoloji ve insan gücüne duyulan ihtiyacın azalması ile kaslarımızda ki zayıflamalar bizi erken yaşlanmaya götürür. Bunun için ortalama olarak haftanın üç günü vücudun tüm bölümlerini çalıştıracak bir egzersiz programı uygulamalıyız. Bu egzersiz programında daha önce de bahsettiğim gibi bir ağırlık çalışması yapmalıyız. Ancak burada en önemli şey her egzersiz programının mutlaka kişiye özgü olmasıdır. Size uygun programı bulduktan sonra burada dikkat edilmesi gereken nokta doğru ağırlığı bulmaktır Buda size verilen programdaki tekrar sayılarında örneğin 10 tekrarlı bir çalışma yapılması isteniyorsa, kaldıracağınız ağırlığın sizi yaptığınız 10 tekrarda zorlamasıdır. Eğer kullandığınız ağırlık ile sizden istenen tekrar sayısından daha fazla yapabiliyorsanız bu sizin için hafif bir ağırlıktır. Kaldıracağınız ağırlığın mutlaka yaptığınız tekrar sayısı ile uygun olması gerekir. Yapacağınız çalışmaların ortalama olarak üç set ve 10/12 tekrarlı bir çalışma olması gerekir. Tüm vücut çalışmalarında önce büyük bölgeden başlanmalı sonrasında küçük bölgeye doğru devam etmeliyiz.

Yazar

Paylaşın

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Twitter
Email

Deneyiminiz bizim için önemlidir. Ziyaretinizi kişiselleştirmek ve sürekli olarak optimize etmek amacıyla çerezler kullanıyoruz.